Контролен списък за уебсайт за видео стрийминг

К

Като ИТ персонал, обслужващ множество клиенти, не е необичайно да получавате заявки за надграждане на продукти от клиентите. Интернет наистина се е развил – от текстови уебсайтове до богато на мултимедия съдържание. И както при всеки постигнат напредък, или се адаптирате, или оставате назад.

Така случаят се оказа по време на среща с клиент, който току-що чул за новия начин за предаване на видео на живо по интернет, поиска той да бъде вграден в уебсайта му. Той имаше предстоящ семинар и за да преодолее бариерата на дистанцията, събитието трябваше да бъде предадено на живо по интернет. Това беше трудна задача, тъй като не бях изследвал много новата технология, наречена видео стрийминг.

Предаването на събитие на живо от локация на други места не е новост, новини като CNN и Fox могат да излъчват на живо, използвайки сателитни връзки. Подобрението във видео технологиите, по-високата изчислителна мощност и по-ниската цена на честотната лента поставят началото на излъчване на живо на аудио и видео съдържание през Интернет. Постигането на ефективност с нови технологии означава женитба на старото с новото.

Интернет постави началото на стрийминг на видео на живо с високоскоростната си интернет връзка и усъвършенстваните техники за компресиране на видео. За да излъчите обаче видео от вашия уебсайт, може да се наложи да направите контролен списък, за да можете да извлечете най-доброто от вашата инвестиция.

Преди да настроите видео стрийминг

1. Дали да предавате или не. Едно е да внедрите авангардни технологии на уебсайта си, а полезността е съвсем друго. Не интегрирайте поточно предаване на видео във вашия уебсайт, ако това няма да засили вашата цел на дизайна. Цената на видео хостинга и честотната лента е много по-висока от тази за конвенционален уебсайт. Ако това е бизнес сайт, тогава увеличените разходи трябва да бъдат оправдани.

Алтернативите могат да бъдат използването на графики и текст за разказване на историята или транскрипция на видеоклиповете в текстови версии. Друга алтернатива е използването на YouTube, можете да покажете изображение от видеоклипа, да напишете обобщение и да поставите връзка към местоположението на видеоклипа в YouTube. В YouTube вашите видеоклипове се хостват безплатно и могат да се гледат при поискване.

2. Излъчване на живо или видео по заявка. Онлайн стриймингът на видео се предлага в две форми – стрийминг на живо и видео по заявка. Предаването на живо е излъчване в реално време през Интернет; зрителите ви могат да гледат видеоклиповете само докато ги излъчвате. Пропусната сцена не може да бъде възпроизведена и съдържанието не може да бъде запазено на компютъра на зрителя. Те са подходящи за високопоставени срещи, семинари, актуални новини и други визуални ефекти, които се радват най-добре, когато се гледат в реално време.

За Video on Demand видеоклиповете се запазват на сървъра и могат да се гледат по всяко време. Пакетираните програми, музикални видеоклипове, реклами са примери за видеоклипове, подходящи за видео по заявка. Видеоклиповете в you tube са при поискване, те могат да бъдат изтеглени само ако имате мениджър за изтегляне.

Поточното предаване на живо изисква повече хардуер – карти за заснемане, уеб камери, видео рекордери, помощни програми за компресиране на видео, широколентов достъп до интернет и т.н. Изисква повече прецизност, като не остава място за грешки. Видео по заявка по-малко хардуер – обикновено компютър и интернет връзка. Вашият вид съдържание и презентация трябва да определят избраната форма на видео стрийминг.

3. Самостоятелен хостинг или хостинг от мрежа за доставка на съдържание. Повечето уеб хостове предлагат поддръжка на видео стрийминг, така че можете да хоствате вашите видеоклипове директно на сървъра, който хоства вашия сайт. Вие управлявате поточното си видео от същия прозорец като вашия уебсайт и носите пълна отговорност за администрацията.

Можете също така да използвате услугите на мрежи за доставка на съдържание, които хостват отделно вашите видеоклипове. Получавате отделен контролен панел за управление на вашите видеоклипове и това намалява тежестта върху администрацията и управлението на вашия сайт.

Двата варианта имат своите плюсове и минуси, но ще трябва да решите кой е най-добрият за вас. Вие сами хоствате и управлявате видеоклиповете си или хоствате видеоклиповете си от отделна платформа.

Едно ясно предимство на мрежите за доставка на съдържание е, че те са уникално проектирани да управляват вашите видеоклипове, така че трябва да получавате по-добра стойност на долар, изразходван за видео стрийминг.

4. Качество спрямо размера на вашите видеоклипове. Скоростта на предаване се определя като честотата на данните, които се предават всяка секунда. Скорост на предаване от 64 k бита в секунда означава, че всяка секунда се предават 64 бита данни. Предаването на данни се измерва по този начин. Като правило, колкото по-голям е видео файлът, толкова по-висока е скоростта на предаване и по-висока честотна лента, необходима за предаването му през Интернет.

Всеки път, когато компресирам видео файл, намалявам размера, а също и качеството, така че честотната лента, необходима за предаване, да бъде намалена. Причината за компресиране на видео е цената, по-малката честотна лента е по-евтина. Но докато се опитвате да намалите размера на видеоклипа, не бива да изпускате от поглед факта, че качеството ще бъде нарушено.

Фактор, който също трябва да се има предвид при задаване на скоростта на предаване, е наличната честотна лента за домакинствата. Ако се опитвам да излъчвам висококачествени видеоклипове, избирам битрейт от 512 k bps за моите видеоклипове. Без да считам, че повечето от моята аудитория имат достъп само до 256 k бита или по-малко, рискувам да ги загубя.

5. Да имате видеоклипове на началната си страница или на други страници. Поставянето на вашето видео на началната ви страница означава, че трябва да се възпроизвежда при всяко посещение на вашия сайт. Забавянето при зареждането означава, че посетителите ви може да не чакат да ги гледат. Когато те се поставят на други страници във вашия сайт, вашите посетители имат избор да посетят страниците, за да ги видят. По този начин те могат да изчакат, дори ако видеоклиповете отнемат повече време за възпроизвеждане.

Наличието на видеоклипове във вашия уебсайт също спестява разходи. Тъй като се таксувате за изтегляне. Ако видеоклипът ви е на началната страница, таксувате се всеки път, когато някой посети сайта. Повечето пъти те никога не остават да гледат видеоклипа. Видеоклиповете, вградени в уебсайта, обаче се таксуват, когато посетителите кликват върху връзките им, за да ги гледат. Получавате по-добра стойност за парите си, защото повече от посетителите ви всъщност гледат видеоклиповете.

Списъкът не е изчерпателен, но очертаните точки са уместни преди да настроите поточно видео на вашия уебсайт. Други въпроси като коя хостинг платформа, стрийминг медиите, видео файловете за поддръжка и т.н. ще бъдат разгледани по пътя.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta