Изпълнение на видео по заявка (VOD)

И

Видеотрафикът ще бъде, ако не вече, доминиращият компонент на глобалния интернет трафик. Беше съобщено преди няколко месеца, че трафикът само от Netflix представлява около 20% от американския интернет трафик. В тази статия искаме да обсъдим аспектите на производителността на видео приложенията, видеото по заявка или поточното предаване на видео в домовете по-специално. Други приложения като видеоконференции и изтегляне на видео файлове са добри теми за бъдещи дискусии.

YouTube и Netflix филми при поискване са добри примери за VOD или стрийминг видео услуги. Видеоклиповете се гледат на много устройства като персонални компютри / лаптопи, таблети, смартфони и интелигентни телевизори (или телевизори, оборудвани с външно стрийминг устройство като Google TV или Roku).

Видео стриймингът, противно на популярното предположение, използва TCP / IP, а не протокола UDP / IP. Това означава, че видео / аудио битовете се доставят без грешки и в точна последователност (означава, че няма влошаване на комуникацията при преминаване). Ако човек гледа 10-минутен видеоклип, първоначалните пакети, които се доставят, се буферират за кратък период от време (да речем 30 секунди) и възпроизвеждането на видеото се забавя с това количество. След като видеоклипът започне да се възпроизвежда, останалите пакети от видеоклипа се доставят непрекъснато във фонов режим и ще продължават да попълват екрана. По този начин показването на видеото ще бъде плавно след първоначалната пауза, което дава ефект почти на реално време. Е, нека кажем през повечето време, ако приемем, че честотната лента и качеството на мрежата са напълно адекватни.

Много пъти качеството на мрежата може да не е на ниво. Честотната лента може да варира и да се намалява по време на възпроизвеждане или може да има загуби на пакети. Когато мрежата се държи така, може да няма налични нови битове за показване, тъй като те все още пристигат бавно или в процес на повторно предаване. Състояние / икона на пауза (информираща "все още се зарежда") ще се покаже на екрана, докато станат налични нови битове за показване. Тази пауза може да се случи за много кратък период от време, ако връзката е случайно влошена за много кратък период от време. Ако това състояние се случи веднъж или два пъти в зависимост от общата продължителност на видео потока (да речем повече от 5 минути), тогава това няма влияние върху потребителското изживяване.

От друга страна, ако човек гледа едночасово видео и мрежовата връзка е постоянно бавна или с лошо качество, тогава ще има множество хълцания през този час и не е забавно да гледате такова видео – потребителското изживяване отнема категоричен хит.

Наскоро преживях това явление. Гледам стари телевизионни предавания в Netflix доста редовно между 21:00 и 23:00. Никога не съм имал проблеми с потребителския опит през първите шест месеца на тази година – перфектно предаване. Напоследък обаче видеото прави пауза не веднъж, а няколко пъти – почти трябваше да се откажа от гледането на тези предавания. Тези предавания са с продължителност около 45 минути, а общите размери на файла са около 700 Gbytes. Понастоящем услугите ми за интернет се предоставят от Comcast чрез кабелен модем. Обикновено получавам скорости на изтегляне в диапазона от 4 Mb / s до 10 Mb / s.

За разлика от влакното до дома, Интернет, доставен чрез кабел, все още се споделя от много домове в общността. Наличната честотна лента може да спадне до долния край на диапазона по време на основното време или часове на интензивно използване на Интернет. Възможно е да има загуби на пакети поради спор. Разследването защо има толкова много заекване на видеото по това време все още е неубедително и се нуждае от допълнително проучване.

Друго нещо, което трябва да отбележим тук, е, че в света за управление на ефективността на приложенията (APM) имаме метрика за време за реакция за оценка на ефективността на интерактивно приложение. Но за VOD знаем какво е лошо потребителско изживяване, но нямаме стандартен начин за измерване на потребителския опит. Този показател трябва да включва фактори като първоначалния размер на закъснението и броя на паузите (и тяхната продължителност), срещани по време на доставката на видеоклипа.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta